Ana Sayfa Ben Kimim?

Ben Kimim?

Merhaba seyahat ve gezi meraklıları! Tek başıma, tursuz, rezervasyonsuz, ucuz, özgürce seyahat ediyorum. Bir gezgin olarak henüz Roma’ya gitmedim, Eyfel Kulesi’ni arkama alarak fotoğraf çektirmedim. Ama Küba’nın turist geçmeyen kasabalarına, Ermenistan’ın virajlı yollarına, Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gittim, Orhun Yazıtları‘nı gördüm.

Finlandiya kırında kamp yaptım, İsrail’in Necef Çölü’nde dolaştım, Moldova’da köy düğününde halay çektim, Litvanya’nın köyünde av eti yedim, puslu dağdaki Çin Seddi’ne tırmandım, Minsk’teki Sovyet mimarisini, Filistin’deki Arap mimarisini Kuzey Kore‘de dünyanın en büyük gösterisini gördüm.

yurt dışı seyahat
Yurt dışı gezi yazıları.

Yurtdışı seyahat benim tutkum. Gezi planı yapmak isteyenler için ülkelerle ilgili bilgi, rehber, gezilecek yerler, öneriler, ekonomik seyahat tavsiyeleri, farklı ülkelerden yurt dışında yemekler, fiyatlar, tatlar, insanlar, videolar içeren gezi blog notları yazıyorum, seyahat blogumda paylaşıyorum.

Az gidilen ülkeleri daha çok tercih ediyorum. Gezi yorumları içeren, seyahat yazıları paylaştığım gezi rehberi bloguma hoş geldiniz, dünyayı gezmek isteyenlere cesaret vermesini umarım.

Yurt Dışı Seyahat ve Gezi

Güzel memleketim Şarköy ilçesinde çocukluğum yazları her gün denizde ve eğlenceli geçer, kışları soğuk ve ıssız bir yalnızlığa bürünürdü. Bu yıllar boyunca her çocuk gibi oyun oynamak ve komşunun ağacından erik çalmakla beraber beni en çok mutlu eden şey okumak oldu.

Edebiyat ve tarih okumaya başladığım yaşlardan daha önce, özellikle coğrafya ansiklopedilerine uzun saatler boyu dalar, okuduğum ülkeleri hayal ederdim. Ulan Bator, Sivastopol, Kudüs, Hollywood, Budapeşte gibi ismi bile tuhaf gelen yerlere gidebileceğim aklımın ucundan bile geçmezdi. Orhon Abideleri’ni, Çin Seddi’ni, Che Guevara’nın Anıt Mezarı’nı görebilmek o zamanlar imkansızdı.

Yıllar sonra keşfetme tutkumu gerçeğe dönüştürmeye başladım ve seyahat etmeye devam ediyorum. Onlarca ülkede birbirinden ilginç insanlar tanıdım, unutamayacağım diyaloglar yaşadım, çeşit çeşit yerlerde kaldım. Bazen karlı yollarda, bazen kızgın güneşin altında günde 7-8 saat yürüdüm, ıssız Gobi Çölü’nde kum fırtınası yüzüme vurdu, Çin Seddi’nde yağmura yakalanıp iliklerime kadar ıslandım, Uruguay’da silahlı soyguna uğradım.

Ama hiç şikayet etmedim, gezdiğim şimdilik 60 ülkeden “keşke gelmeseydim” dediğim tek bir yer bile yok. Bir gezgin olarak nasıl mı bu kadar çok ülke geziyorum? Aşağıda yazdım.

Tek Başına Gezmek

Sitemde gezdiğim ülkelerden gezi notları, maceralar, fotoğraflar içeren bir gezi rehberi bulacaksınız. Gezdiğim ülkelerin, kent ve köylerin listesini ÜLKELER sayfasından görebilir, üzerlerine tıklayarak veya ana sayfadaki bayraklı ülkeler menüsünden yazılarımı okuyabilirsiniz.

Bütün ülkeleri gezerken yazdıklarım ve çektiklerim arşivimde. Artık sürekli bunları düzenleyip siteme koyacağım, takip etmenizi öneririm. Gezi blog sayfalarımda gezi notları ve maceralarımı yazıyorum. Yurt dışı seyahat benim tutkum; tek başına gezmek, keşfetmek, yazmak, tatmak. Yalnız seyahat etmenin avantajlarını aşağıda yazdım.

Alper Metin

Bana sık sorulan sorular:

Bu kadar gezecek parayı nereden buluyorsun? Çok mu paran var? Yurt dışı gezi pahalı değil mi?

Hayır çok param yok. Araba, plazma televizyon, arsa almıyorum. Her sene cep telefonumu yenilemiyor, bozulana dek yıllarca kullanıyorum. 5 yıldızlıyı bırakın, yıldızlı otellerde kalmıyorum, güneyde tatil köylerine gidip havuz kenarında buzlu içeceğimle tembellik etmektense, az gidilen bir ülkenin ücra bir kasabasında pansiyonda veya evlerde kalıp arka sokaklardaki yaşamı keşfetmeyi tercih ediyorum. Her yaz 1 ay süreyle yaptığım seyahatlerde harcadığım toplam para, birkaç istisna ülke dışında 2.500-4.000TL. Yurt dışı seyahat bazı yöntemlerle ucuza getirilebiliyor. En ucuz ülkelerde ekmek, su, domates, peynir, lokantada yemek, kiralar vb fiyatlar bu yazımda: Dünyanın En Ucuz Ülkeleri

Bunca ülke gezecek zamanı nereden buluyorsun? Nasıl tatil yapıyorsun?

İşimden her yaz 1 ay iznim var. Baharda gezeceğim ülkelere karar verip 2 -3 ay buraları araştırıyorum, okuyorum. Her yaz 1 ay süren seyahatlerimin dışında yıl içinde 9 güne uzayan bayram tatillerinde de tek bir ülke seçip gidiyorum. Uzun tatilimde yurt dışı gezi, kısa tatillerimde bazen yurt içi, bazen yine yurt dışı gezi yapıyorum. Uzun yurt dışı seyahat için genelde komşu birkaç ülke seçiyorum.

Tek başına gezmekten korkmuyor musun, sıkılmıyor musun? Tek başına gezmek zor değil mi?

Korkmuyorum, ama dikkatli olmaya çalışıyorum. Yurt dışı seyahat elbette evde oturmaktan ve Antalya’daki tatil köylerine gitmekten daha riskli, ama bunu göze alıyorum.

Tek başıma sıkılmıyorum, çünkü her ülkede yeni insanlarla tanışıyorum. Tek başıma gezmemin avantajları:

1. Özgürce geziyorum, istediğim kararları hızlı alabiliyorum ve ne istersem onu yapıyorum.

2. Tek başına gezerken daha fazla yerel insanlarla tanışılır; otobüste, kafede, sokakta soru sorarken, dükkanda, barda, her yerde.

Nerelerde kalıyorsun? Yurt dışında yemekleri nasıl yiyebiliyorsun?

Bazı ülkelerde bir ailenin evinde oda kiralıyorum. Bazı ülkelerde ucuzsa küçük bir daire kiralıyorum. Bazılarında ucuz otellerde kalıyorum. Üyesi olduğum ve tüm dünyadan gezginlerin karşılık beklemeden gezginleri evlerinde konuk etmelerine yönelik ağlar (HospitalityClub ve CouchSurfing) sayesinde yerel insanların evlerinde kalıyorum; hem konaklama masrafım olmuyor, hem de gittiğim kentte ilk anda bir arkadaş edinmiş oluyorum. Örneğin Baltık ülkeleri seyahatimde tamamen bu yöntemle 1 ay boyunca hiç kalacak yer masrafım olmadı. Moğolistan’da göçebe çadırı, Estonya‘da komün evi gibi sıradışı yerlerde de kaldım. Yurt dışı gezi için bazı şeylerden fedakarlık ediyorum.

Yemek konusu benim için zor değil. Malesef bizim insanımızın büyük çoğunluğu farklı tatlara karşı kapalı. En iyi mutfak Türk mutfağıdır, ötekiler kokuyor, iyi pişmemiş, ağır, lezzetsiz, vs.. Türklerin çoğu yurt dışında yerel yemek yiyemeyip Amerikan hızlı yemek veya pizza lokantalarına abone oluyor. Bizim mutfağımızın zengin ve lezzetli olduğu kesin, ama ben gittiğim her yerde yerel yemekler yiyorum, bazen bana en yabancı olanları seçiyorum. Resimlerini çekiyorum. Birçok ülkede yediğim envai çeşit yemeklerin fotoğraf ve bilgilerini, Yediklerim sayfasında bulabilirsiniz.

En sevdiğin ülke hangisi? En güzel ülke neresi?

Bu soruya tek yanıt veremem. Her ülke farklıdır ve ilginçtir. Gezdiğim yerden keyif almam için şık caddeleri ve binaları, dev mimari eserleri olması gerekmiyor. Benim için özel, sıradışı veya güzel birkaçını saymam gerekirse Küba, Moğolistan, Karadağ, İsrail, Finlandiya, SırbistanMakedonya ve Uruguay diyebilirim. Yurt dışı seyahatlerimde özellikle az gidilen ülke, kendine özgü özellikleri olan ülke seçmeye çalışıyorum.

Vizeleri nasıl hallediyorsun? Yanında ne kadar para taşıyorsun?

İşim sayesinde 10 yıldan fazladır yeşil pasaportum var ve dünyanın birçok ülkesine vize gerekmiyor. Pasaportuma vize isteyen ülkelere de ben gitmiyorum, birkaç istisna dışında. Dünyadaki her ülkenin Türk vatandaşlarından hangi pasaporta vize isteyip istemedeğini ve başvururken dikkat edilmesi gerekenleri burada ayrıntılı görebilirsiniz: VİZE UYGULAMALARI. Vize istemeyen ülkeler yazıyor.

Bütün paramı yanımda taşımıyorum. ATM kartımla her ülkede oranın yerel parasından çekiyorum. Yurt dışında para ve banka kartı kullanımı hakkında bilgileri burada anlatıyorum.

Yurt dışı ucuz gezi için yararlı bilgi, öneri ve ipuçlarım bu yazımda: Ucuz Gezi Bilgileri


visited 60 states (26.6%)